Koje su opcije za plaćanje Bitcoinom za svakodnevne transakcije?

Plaćanje režija, kupovina namirnica i ostali svakodnevni troškovi nisu direktno plativi u Bitcoinu. Isplata plaća od strane poslodavaca je doslovno zaključana unutar tradicionalnog bankarskog sektora.

Jerko, 6.12.2019.
Odgovor na Jerkovo pitanje u videu.

Jerko je opet u pravu. 🙂 Vrlo su male šanse da ćemo u obližnjem dućanu račun moći platiti s BTC.

Trenutno jedva 1% populacije u cijelom svijetu uopće posjeduje BTC. Oni koji posjeduju će pak uvijek radije platiti račun u fiat novcu (ako imaju opciju) nego s BTC. To je zato jer BTC stječe kupovnu snagu s vremenom.

Uzmimo u obzir i činjenicu da se moramo držati zakona države u kojoj se nalazimo. Neke od jurisdikcija u svijetu BTC tretiraju kao imovinu (poput USA), a ne kao stranu valutu (devizu). To pak znači da bi plaćanje s BTC predstavljalo porezno relevantan događaj koji aktivira obvezu plaćanja poreza na kapitalnu dobit. Kompanije kao Bittax olakšavaju ovaj proces.

Postojeća infrastruktura u dućanima i mjestima gdje uobičajeno možemo platiti fiat novcem još uvijek nije prilagođena za uplate s BTC. Radi visoke volatilnosti tečaja BTC/USD (kao svjetske rezervne fiat valute) – cijene izražene u BTC-u bi se trebale mijenjati više puta u jednom danu. Za tako nešto potrebno je osuvremeniti kompletan sustav izražavanja cijena artikala, POS uređaja, terminala, registratora, sustava za beskontaktno plaćanje itd. Razvoj rješenja u ovoj domeni ponudit će kompanija Square, koju vodi poduzetnik iz Silicijske doline Jack Dorsey (inače i osnivač Twittera). Naime, Square već nudi kupnju BTC-a preko CashApp – mobilne aplikacije za slanje novca.

Bez obzira na prepreke (mali broj ljudi koji imaju BTC, ne žele ga trošiti, regulatorni okvir, volatilnost, manjak infrastrukture) – sve veći je broj rješenja koja ipak omogućavaju trošenje BTC-a.

Primjerice, u Australiji građani mogu Bitcoinom plaćati sve račune poput režija, najma stana i drugih troškova putem servisa Living Room of Satoshi.

S BTC možemo kupiti darovne kartica/kupone za proizvode od preko 1650 kompanija iz 170 zemalja u svijetu putem platforme Bitrefill.

Lolli je servis putem kojeg možemo dobiti povrat dijela cijene koje smo platili u BTC.

Fold je slična inačica aplikacije za cashback u Bitcoinu – trenutno ograničena na američko tržište.

Svaki trgovac (ali i općenito bilo koja osoba s pristupom internetu) može prihvatiti prihvatiti plaćanje Bitcoinom korištenjem vrhunskog 100% open source rješenja – BTCPay. BTCPay omogućava potpuni suverenitet u prometu BTC-em – bez ijedne treće strane. No implementacija sustava zahtijeva nešto višu razinu tehničkih vještina, tako da je trenutno broj korisnika relativno malen.

Oni kojima treba jednostavnija i brža integracija procesiranja BTC uplata mogu koristiti servis koji se plaća, poput Opennode-a.

Kompanije koje žele isplatiti plaću ili naknadu za rad u Bitcoinu – mogu to učiniti putem servisa BitWage. Bitwage je vrlo popularan kod freelance i rada van fizičke lokacije kompanije (remote work), kao i u slučajevima kada kompanija ima suradnike iz više zemalja u svijetu.

U prvoj polovici ove (2020) godine očekujemo testiranje BTC plaćanja zajedno s pozadinskim korištenjem financijskih instrumenata koji za cilj imaju otklon poslovnog rizika koju predstavlja visoka volatilnost BTC tečaja. Na tom planu rješenje priprema Bakkt – platforma za trgovinu i ulaganje u Bitcoin financijske derivative, inače pod vlasništvom korporacije ICE koja operira NYSE – njujoršku burzu. Naime, u pripremi je suradnja sa najpoznatijim američkim lancem coffee shopovaStarbucks, u kojem će se omogućiti plaćanje s BTC putem sustava kojeg razvija Microsoft.

Što se tiče tehnoloških inovacija za plaćanje s BTC, vrijedi pratiti razvoj tzv. layer 2 rješenja – Lightning Network.

BitcoinLightning portal odlično je mjesto za praćenje novosti u svijetu najnovijih rješenja za korištenje BTC-a u platnom prometu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s